vrijdag, 25 januari 2013 18:00

25-01-2013: Uithuizen; Aankomst De Noorder Rondtochtlopers Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vanmiddag kwamen de eerste lopers van ``De Noorder Rondtochten`` binnen in Uithuizen. Daar heb ik een aantal foto`s gemaakt en het zag er allemaal goed verzorgt uit wat betreft voor de inwendige mens, warme worst of een gehaktbal en warme drinken. De EHBO of massage was ook aanwezig. Reinie Heerema kwam ook binnen lopen zij is ook een verwoed hard loper en wandelaar èn lid van de Loopgroep-Kameleon Uithuizen vandaar dat ik even een paar foto`s heb gemaakt en op de site gezet, ik vroeg Reinie of het een beetje te doen was en ze zij ``een makkie``........

DSC 0034(1)

 

Hier onder een verslag van Reinie Heerema over de "De Noorder Rondtochten".

Het zit erop! De Noorderrondtochten van 24 tot en met 27 januari 2013.

De eerste dag werd er 30 kilometer gewandeld van Groningen, langs het Schildmeer, naar Appingedam. Wat zag het Schildmeer er een stuk anders uit, als die keer dat wij daar hebben gerend, het was wit winters landschap met schaatsers op het ijs, een plaatje om te zien. Wat minder mooi was de wrede kant van een natuur, een hond die een haas ving, vlak voor onze voeten. Bij de finish in Appingedam aangekomen stond er brood en een heerlijke mosterdsoep voor ons klaar.

De tweede dag ging de nu 35 kilometer lange tocht van Appingedam naar Uithuizen. Weer een echte winterdag met een start in mistig en koud weer, maar al snel kwam de zon er door. Met de berijpte bomen en struiken, de prachtige vergezichten, was het landschap een prachtig schilderij, Groningen op zijn best. Vanaf de oude steenfabriek bij Kantens, langs het Boterdiep, was het afzien. Tegen een ijzig koude, harde wind inlopen, de laatste lange kilometers naar de finish op De Blink in Uithuizen. Hier stonden Herman en Tineke, met haar moeder, ons op te wachten. Herman trakteerde op een heerlijk glas warme glühwein, wel met het “verzoek” een stukje te schrijven voor de site van de loopgroep. Een gehaktbal en een kop koffie deed ons de ontberingen vergeten, de helft van de tocht zit erop.

De derde dag was een dag van ontspanning. De tocht van 24 kilometer, ging van Uithuizen naar Winsum. De start was pas om half negen in plaats van de gebruikelijke starttijd van half acht. Samen met een paar “Nordicwalking vriendinnen”heb ik deze afstand “met stokken” gelopen. Onderweg hebben wij in Warffum en in Onderdendam lang op de rustposten gezeten, de catering kon de grote toeloop van wandelaars niet aan, maar ook de vele standjes en activiteiten onderweg kregen onze aandacht. Zoals de stand waar er gepuzzeld moest worden om mooie prijzen. Onderweg, ouderwets op stropakken verkochten kinderen snoep en chocolademelk, voor hun zakgeld een hele dag, wij kochten hun laatste bekers lekkere warme chocomelk. In Onderdendam aangekomen stond er bij ieder huis een sneeuwpop met een spreuk. Dan staan er toch nog heel wat huizen in Onderdam, na het vele leesvoer, het Dorphuis, waar een koor zorgde voor een echte feestsfeer inclusief polonaise. Vervolgens door de sneeuw en harde wind richting Winsum, een barre tocht. Bij de finish stond deze keer een bord patat met een snack voor ons klaar.

De vierde en laatste dag, hing aan een zijden draadje. Zoals je weet hoort bij een echte winter niet alleen sneeuw en ijs maar ook dooi en ijzel. Uitgerekend deze dag heel slecht wandel weer regen en kou. Samen met Jan ben ik in Winsum gestart voor een barre tocht van 40 kilometer van Winsum via Zoutkamp naar Baflo. En deze dag moesten wij ook nog eens over een 2 kilometer lange onverharde weg, een weg die niet allen erg glad was van de regen en de sneeuw, maar ook nog eens verander in een ware modderpoel. De warme chocolade melk in Ulrum was dan ook een ware delicatesse na deze ontberingen. Maar toen wij de route vervolgden kwamen wij weer langs dezelfde weg, over het nu nog veel slechtere pad, al met al een zware tocht. Onderweg zagen wij het witte landschap veranderen in een groene kleur een aparte ervaring, Om kwart over drie kwamen wij moe maar voldaan over de finish in Baflo. Waar voor de vierdagen lopers een grote ronde medaille wachtte en weer de lopers van één of twee dagen een halve maan medaille. Voor de inwendige mens was er een heerlijk stamppotbuffet.

Het was een echte winterwandeltocht met sneeuw, ijs en winterse omstandigheden, met soms het beeld van de beruchte Elfstedentocht van 63”. De organisatie had de tocht goed georganiseerd, zelfs de weergoden hadden ze in de hand.

Groetjes: Reinie Heerema.

Gelezen: 1751 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 augustus 2017 07:52
Log in om reacties te plaatsen

Zoeken

Buienradar

RunXGroningen groot

Trainingen hardlopen:

 • Dinsdagavond Eenrum van 19.15 tot 20.30 uur, alle niveaus.
  Verzamelen bij het gymnastiekgebouw aan de J.J. Willingerstraat (tegenover het sportveld)
 • Donderdagavond Uithuizen van 19.00 tot 20.30 uur, alle niveaus.
  Verzamelen bij kleedkamer 3 van VV Noordpool op het sportcomplex

Trainingen wandelen

 • Dinsdagmorgen 10.00 uur Beginnersgroep
  Verzamelen bij de parkeerplaats van de Menkemaborg, wandelen tussen de 4-7 km
 • Woensdagmorgen 10.00 uur Sportiefwandelen
  Verzamelen bij de parkeerplaats van de Menkemaborg, wandelen tussen de 9-11 km

Meer info over wandeltrainingen: Kameleon-Loopbegeleiding

Snijder                                                   RunX

 

www.marinouk.nl                                    www.mashibo.nl